Atles amfibis i rèptils Divulgació

Atles d’Amfibis i Rèptils a les Jornades Catalanes d’Herpetologia

El cap de setmana dels dies 21, 22 i 23 d’octubre a Vallbona de les Monges (Urgell) va tenir lloc un dels esdeveniments herpetològics més importants de l’any a Catalunya, les XVIII Jornades Catalanes d’Herpetologia.

En aquest esdeveniment organitzat per la Societat Catalana d’Herpetologia i Vallbonatura, es van reunir la gran majoria de persones amants dels amfibis i rèptils de Catalunya. Al llarg de tres jornades es van presentar les darreres novetats herpetològiques del territori, combinades amb sortides de prospecció, visites guiades a espais del municipi i inclús un concert.

És complicat resumir la gran diversitat de temes tractats i plasmar el gran interès que aquests van generar als assistents. Es van presentar des de projectes de conservació, seguiments poblacionals, anàlisi de malalties o estudis genètics, que feien referència a espècies concretes, com el lludrió llistat (Chalcides striatus) o la tortuga mediterrània (Testudo hermanni), centrades en grups d’espècies o estudiaven els amfibis i rèptils com a conjunt.


Com no podia ser d’un altra manera, la Tordera havia de ser un dels espais presents en les jornades. NatMonT vam presentar els resultats del primer any de desenvolupament de l’atles d’amfibis i rèptils de la baixa Tordera, un projecte en el qual pretenem delimitar la distribució de les espècies en l’àmbit i, en última instància, ajudar a la seva conservació.


En aquesta presentació volíem situar a la baixa Tordera en el mapa herpetològic català. Es va presentar el context dels treballs previs i vam plantejar la situació de degradació d’alguns hàbitats naturals, que poden estar provocant canvis en les comunitats d’amfibis i rèptils. Posteriorment, vam explicar la metodologia utilitzada en el treball de camp i els resultats preliminars del primer any.


A partir de 783 noves observacions recollides en deu mesos, hem constatat la presència d’onze espècies d’amfibis i catorze de rèptils, 96% dels quals espècies autòctones. En segon lloc, gràcies a l’ús de la cartografia, vam delimitar aquelles zones de major interès per l’herpetofauna, especulant sobre quins podien ser els motius d’aquesta gran riquesa.

Alhora, vam mostrar la distribució preliminar d’algunes de les espècies més singulars, com el tritó palmat (Lissotriton helveticus) o la sargantana roquera (Podarcis muralis). Aquesta última va despertar interès d’alguns assistents, ja que és una espècie que generalment s’associa a zones de muntanya, però que a la baixa Tordera es pot observar a la mateixa platja. Per finalitzar, vam comentar algunes de les amenaces detectades i les absències més destacades, com l’escurçó pirinenc (Vipera aspis) o de la serp llisa (Coronella girondica).


Amb tot això, considerem que les Jornades Catalanes d’Herpetologia van ser tot un èxit. No només va haver-hi una participació molt diversa, sinó que la Tordera va ser un dels punts del dia, gràcies a l’Atles, però també amb ponències dedicades al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) o a la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Amb tot el que hem après ara toca continuar treballant, per obtenir uns resultats més representatius de la realitat i, de nou, poder preservar l’hàbitat d’aquest grup.

Ens tornarem a veure a les properes jornades!!

Parella de tritons verds, Triturus marmoratus. (Foto_Santi Poch)
Parella de tritons verds, Triturus marmoratus. (Foto: Santi Poch)
Reineta, Hyla meridionalis, a la bassa del molí de la sal de Malgrat. (Foto: Santi Poch)
Reineta, Hyla meridionalis, a la bassa del molí de la sal de Malgrat. (Foto: Santi Poch)