Defensa NatMonT Notícies Social

Creant noves basses a Malgrat

Els cap de setmana del 8 i 9 d’octubre vam dedicar-lo iniciar la millora ambiental de l’antic camp de tir de Malgrat de Mar, al delta de la Tordera.

En aquest sector, l’Ajuntament de Malgrat ha encarregat a la Fundació Emys de crear-hi una bassa de grans dimensions per a millorar l’hàbitat dels amfibis, atès que progressivament, els espais entollats van desapareixen del delta i els espais d’inundació temporal també.

Per part nostra, hem reubicat el projecte guanyador del Ir Concurs de projectes naturalistes de NatMonT, atès que no s’han pogut obtenir els permisos de la DG de la Costa y el Mar per crear la bassa grossa a la ubicació originalment pensada, i hem encabit les dues ens espais contigus.

Així doncs, hem pogut dissenyar una bassa de més petites dimensions, que combinada amb la grossa, constitueixen un petit sistema de basses que garanteix uns períodes d’inundació variats, i una major capacitat de recepció pels amfibis que ho necessitin.

D’altra banda, el disseny de l’espai inclou un seguit de petites motes per a retenir l’aigua de pluja, creant un tercer període d’inundació més efímer, però igualment important per a la biodiversitat del sistema. De fet, aquí, hi sembrarem espècies pròpies dels ambients temporalment inundats d’aigua dolça

A més de l’excavació de les basses i de la creació de petites motes, vam procedir a sembrar diferents espècies de plantes pròpies de les brolles mediterrànies, allà no es preveu que l’aigua pugui arribar-hi. Aquestes formacions arbustives, baixes i obertes, han desaparegut pràcticament del delta, tot i que de forma natural, haurien d’ocupar-ne una part important.

Per a dur a terme tota aquesta feina, vam comptar amb un total de 24 voluntaris entre dissabte i diumenge, a qui hem d’agrair la bona feina feta.

També hem d’agrair a l’Ajuntament de Malgrat de Mar i a la Fundació Emys la disponibilitat i la col·laboració en tot moment.

D’aquí unes setmanes tornarem a convocar unes noves jornades per enllestir la feina començada. Si vols participar en fer un delta millor, escriu-nos per a rebre més informació!

Espècies sembrades
CabrullesBituminaria bituminosa
FencTrifolium angustifolium
Pastanaga bordaDaucus carota
Clavellet prolíferPetrorhagia prolifera
Estepa blancaCistus albidus
Estepa borreraCistus salviifolius
Cresta de gallBartsia trixago
Plantatge de fulla estretaPlantago lanceolata
CardetesScabiosa atropurpurea
Guaridora de muntanyaJasione montana
Sempreviva bordaHelichrysum stoechas
Ullastre de frarePhagnalon saxatile
Card cigrellCarlina corimbosa
All paniculatAllium paniculatum
FanaletsBriza maxima
LlistóBrachypodium retusum
Fenàs de marge Brachypodium phoenicoides
Margall bordHordeum murinum