Defensa GT Ornitologia

Projecte Nius pel blau a la baixa Tordera

Segona campanya de col·locació de caixes niu a la Baixa Tordera per a gaig blau (Coracias garrulus), actuació iniciada l’abril de l’any passat en col·laboració amb un ornitòleg local.

El gaig blau és un migrador transsaharià, que hiverna al sud del continent africà i que a casa nostra ens visita a l’estiu per a reproduir-se, buscant planes agrícoles de relleu suau i en mosaic ben conservades, amb estius càlids i riques en macroinvertebrats i petits vertebrats dels que s’alimenta.

L’espècie ha patit durant les darreres dècades una davallada important al nord d’Europa però alhora lleus expansions locals a la Mediterrània nord, com és el cas a Catalunya, on ja ha establert noves zones de nidificació fora dels principals nuclis poblacionals, la més propera a la comarca de La Selva. La intensificació agrícola s’apunta com la principal causa de pèrdua d’hàbitats i font d’alimentació, i la manca de cavitats on nidificar el factor limitant per a l’establiment als espais encara ben conservats.

Durant els darrers anys, ornitòlegs i naturalistes locals han detectat un lleuger increment en el nombre d’exemplars que fan servir les planes agrícoles de la Baixa Tordera que mantenen el seu caràcter tradicional per aturar-se i alimentar-se durant els passos migratoris, o com possibles estiuejants no reproductors, però mai s’ha pogut certificar la seva possible reproducció a la zona. Per a afavorir el seu establiment com a reproductors i seguint els criteris que l’han fet possible a altres zones on també es troba en expansió, col·loquem caixes niu per a l’espècie a les planes agrícoles que prèviament hem vist com idònies i prèviament visitades pel gaig blau.

A la campanya del 2021 (6 caixes niu i seguiment posterior) afegim 7 caixes més , repartides per la zona en aquesta campanya del 2022 amb l’objectiu d’ampliar l’abast territorial de l’actuació i per tant assolir l’objectiu principal que és ajudar al gaig blau fomentant la seva expansió local i reproducció a la Baixa Tordera, i que anirem intensificant amb posteriors campanyes.

Gaig blau - wikimedia commons - Zeynel Cebeci
Gaig blau – wikimedia commons – Zeynel Cebeci