Estudi GT Ornitologia

El cens d’ocells hivernants a la Baixa Tordera

El cap de setmana del 15 i 16 de gener, una quinzena d’associats i simpatitzants han participat en el cens d’aus hivernants del delta i la Baixa Tordera, coordinat pel company Xavier Larruy.

Aquests dos dies hem compartit observacions i anècdotes, hem aprés molt sobre les aus hivernants a la zona, les diferents zones humides del territori, la costa i les planes agrícoles, i contribuïm a disposar d’una eina més de gestió amb aquest i els propers censos que es repetiran cada any.

Les baixes temperatures matinals d’aquests darrers dies han deixat moltes zones humides completament glaçades; la sequera important del darrer any que ha deixat nivells molt baixos d’aigua arreu; en canvi, el bon temps diürn d’aquest cap de setmana ha animat molta gent a sortir, i el control dels accessos a les zones protegides s’ha relaxat per part dels Ajuntaments. Aquests factors han condicionat molt el nombre d’individus observats, però no la varietat d’espècies censades.

Entre les espècies marines censades destaquem: les calàbries grosses (Gavia immer), els gavots (Alca torda) i els paràsits grossos (Stercorarius skua), entre més.
Entre les molt variades espècies de la plana agrícola: els torlits (Burhinus oedicnemus), la fredeluga (Vanellus vanellus), l’alosa (Alauda arvensis) i un destacable nombre d’aligots comuns (Buteo buteo).
Pel que fa a les aus aquàtiques, hi destaquen: les anàtides, com l’ànec cuallarg (Anas acuta), l’ànec xiulador (Mareca penelope), l’ànec griset (Mareca strepera), l’ànec cullerot (Spatula clypeata), l’ànec collverd (Anas platyrhynchos) i el xarxet comú (Anas crecca); els ardeids, com el bernat pescaire (Ardea cinerea), l’esplugabous (Bubulcus ibis), el martinet blanc (Egretta garzetta); o altres com el cabusset (Tachybaptus ruficollis), el becadell comú (Gallinago gallinago) o el repicatalons (Emberiza schoeniclus).

En breu presentarem els resultats més detallats.

Hem gaudit, hem aprés, i iniciem un cens d’aus hivernants a la Baixa Tordera que volem repetir cada any.

Cens d'ocells hivernants a la baixa Tordera (Foto: Javier Romera)
Cens d’ocells hivernants a la baixa Tordera (Foto: Javier Romera)
Cens d'ocells hivernants a la baixa Tordera (Foto: Anna Sais)
Cens d’ocells hivernants a la baixa Tordera (Foto: Anna Sais)

Entrevista al Xavier Larruy a Ràdio Tordera

Xarxet, Cens d’ocells hivernants a la baixa Tordera (Vídeo: Enric Badosa)