Estudi GT Nidificació

Seguiment de la joca d’ardeids de la desembocadura de la Tordera

Enguany el Grup de Treball de Nidificació de NatMonT enceta el seguiment de la joca (“dormidor”) d’ardeids de la desembocadura de la Tordera, un dels molts valors naturals de l’espai.

És important conèixer concretament l’evolució d’aquesta colònia per poder prendre les mesures adients per a la seva conservació, i difondre entre la ciutadania tant la seva importància com la necessitat de prendre mesures de gestió per a la seva continuïtat.

Mesures de gestió com les ja iniciades el passat 13 i 14 de febrer, amb el tancament per part dels voluntaris de NatMonT dels corriols entre la vegetació a la riba dreta del riu que amenaçaven la tranquilitat de la colònia i que ja han donat molt bons resultats.

Els ardeids, i molt especialment els esplugabous (Bubulcus ibis), durant el dia es distribueixen en grups més o menys grans per tot el delta de la Tordera a la cerca de menjar i zones de repòs, però cada vespre es reuneixen a la desembocadura del riu a passar la nit junts. A l’ajocador hi troben un espai tranquil i elevat sobre l’aigua, fora de l’abast dels depredadors i les molèsties derivades per la presència humana.

Aquest diumenge 7 de novembre es va fer el primer cens de la temporada 2021-22 amb els següents resultats:

102 esplugabous (Bubulcus ibis)
7 martinets blancs (Egretta garzetta)
4 bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 agró blanc (Casmerodius albus)
3 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)

En properes dates anunciarem unes jornades obertes per a qui vulgui participar del cens i conèixer de primera mà aquest espectacle natural.

Actualització de dades a 12/11/2021
139 esplugabous (Bubulcus ibis)
4 martinets blancs (Egretta garzetta)
15 bernats pescaires (Ardea cinerea)
10 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)

Ajocador d'ardeids de la Tordera (foto: Javier Romera)
Ajocador d’ardeids de la Tordera (foto: Javier Romera)