Divulgació GT Botànica GT Educació ambiental GT Ornitologia

Setmana de la natura 2020

Així com ho han permès les restriccions per la COVID, la Xarxa de Conservació de la Natura ha convocat una nova edició de la Setmana de la natura, que en aquesta ocasió, ha tingut lloc del 3 a l’11 d’octubre de 2020.

A NatMonT ens hem sumat amb entusiasme al que ha estat la nostra primera setmana de la natura com a entitat, organitzant o coorganitzant activitats a Malgrat de Mar, Blanes, Hostalric, Calella, Sant Cebrià de Vallalta i Pineda de Mar.

Així, començavem la setmana el matí del dissabte 3, amb una jornada organitzada amb l’Ajuntament de Pineda de Mar, sobre el futur del litoral de l’Alt Maresme, amb la participació de la Sara Pont (Servei de planificació de l’entorn natural de la Generalitat de Catalunya), d’en Rafael Sardà (Centre d’Estudis Avançats de Blanes-CSIC) i d’en Gabriel Borràs (Oficina Catalana del Canvi Climàtic), conduida per la periodista de TV3, Cori Calero.

La tarda del mateix dissabte, a Sant Cebrià de Vallalta i amb el Centre d’Estudis Sant Cebrianenc i la col·laboració de l’Ajuntament, en Santi Poch va oferir una xerradaque tractava de la problemàtica de conservació dels amfibis: granotes, gripaus, salamandres i tritons.

Diumenge 4, a Blanes i a Malgrat, en col·laboració amb els respectius Ajuntaments, vam fer el guiatge de sengles sortides ornitològiques a la desembocadura de la Tordera. L’interès que ha aixecat la desembocadura del riu va fer que tots els grups previstos s’omplissin en breus moments.

Dimarts 6, vam organitzar amb l’Ajuntament de Calella i la col·laboració dels investigadors de la Universitat de Girona, una xerrada sobre la colònia de corb marí emplomallat (Plalacrocorax aristoteli) a la Roca grossa. La xerrada, al far de Calella, es va combinar amb una passejada fins l’ajocador de la Roca grossa per observar els ocells in situ.

Dissabte 10, vam organitzar una sortida amb l’Ajuntament d’Hostalric, una sortida a l’entorn de la Tordera, per conèixer els valors ambientals del riu en aquest tram mig. El guiatge va córrer a càrrec d’en Javier Romera i en David Caballé, bons coneixedors de l’espai, i de la Monica Alcalá Lorente, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona que hi posà un context històric i social.

Diumenge 11 ens vam enfilar al cim del Montpalau, emblemàtic cim de Pineda de Mar, guiats per en Miquel Jover, per conèixer des d’aquesta atalaia privilegiada del municipi, diferents aspectes del paisatge, des de la vegetació dels dos vessants -solei i obac- de la muntanya, aspectes geològics, de gestió territorial, i amb la participació dels assistents temes faunístics, etnològics i històrics.

El balanç final de la setmana ha superat totes les nostres expectatives, tant per la bona acollida del públic en general, com per la col·laboració amb la que hem pogut gaudir per part de voluntaris, Ajuntaments, entitats i XCN. Tot plegat emmarcat en un context post-pandèmic que no ha facilitat les coses i a dos mesos del nostre naixement.

Gràcies a tots, hi tornarem!